Gyorsabb laptop 3 lépésben!

1. Váltsunk SSD meghajtóra!

A legmarkánsabb, azonnal érezhető sebességbeli növekedést egy SSD meghajtóval érhetjük el. Egy régebbi notebookkal vagy PC-vel is szinte csodát művel a villámgyors adatátviteli sebesség, amely messze gyorsabb mint a hagyományos merevlemezeké (HDD). Az SSD meghajtón az adatok elérési ideje gyakorlatilag szinte nulla. Ez érezhetően gyors programbetöltést tesz lehetővé. Számítógép esetében legjobb, ha elsődleges meghajtóként SSD-t használunk és erről futtatjuk az operációs rendszert, míg az adattárolásra egy nagyobb tárolókapacitású hagyományos merevlemezt (HDD-t) használunk.

A hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben a szilárdtest meghajtókban (SSD) nincs mozgóalkatrész, így a működésük hangtalan. Nem melegszenek, és alacsonyabb a fogyasztásuk is. További előnyük a merevlemezekkel szemben a jóval kisebb súly, amely notebookok esetében igencsak kedvező!

Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk, hogy notebookodat vagy számítógépedet SSD meghajtóval szereljük fel. Ezt a termék aloldalán van lehetőséged kiválasztani, vagy a komponensek aloldalon külön megrendelni.

Szilárdtest meghajtó (SSD) és memóriamodulok

2. Növeljük a memória (RAM) mennyiségét!

Alapvetően a legtöbb feladatra egy 4GB-os RAM modul elegendő, amennyiben viszont a böngészőben több weboldalt is megnyitunk egyidejűleg, vagy egyszerre több programot futtatunk, hamar elérhetjük a korlátait. Gépünk ilyenkor rendszerint érezhető belassulással vagy "szaggatással" finoman jelzi, hogy neki ez már sok lesz... 

Ezen szerencsére könnyen és gyorsan segíthetünk, ha a memória mennyiségét nagyobbra bővítjük. Az optimális működéshez 8GB RAM tökéletesen elegendő. Ekkora mennyiséggel, általános használat mellett kényelmesen megfér egy Windows 10 és egy korszerű antivírus szoftver, valamint a játékok is simábban futnak (megfelelő grafikuskártyával). Ennél nagyobbra (16GB / 32GB) csak abban az esetben érdemes fejleszteni, ha szerkesztőprogramokat (grafikai szoftverek, videoszerkesztők) vagy igényesebb játékokat is szeretnénk futtatni.

Idővel a programoknak már nem lesz elég ez a mennyiség, így pár év múlva ismét érdemes lesz beruházni egy bővítésbe, jelenleg viszont a legtöbb feladatra a 8 gigányi mennyiség megfelelő.

Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk, hogy notebookodat vagy számítógépedet több memóriával szereljük fel. Ezt a termék aloldalán van lehetőséged kiválasztani, vagy a komponensek aloldalon külön megrendelni.

3. Tartsuk tisztán a rendszerünket!

Számtalanszor hallottuk már, mégis a legtöbben figyelmen kívül hagyjuk ezt az egyszerű (és ingyenes!) szabályt. Kizárólag megbízható forrásból származó és valóban hasznos alkalmazásokat telepítsünk, valamint rendszeresen ellenőrizzük a telepített szoftverek listáját is. Ezt könnyedén megtekinthetjük a futó programok listájában. Néhány óvatlanul telepített alkalmazás, plugin vagy kiegészítő a háttérben dolgozva felélheti a gép kapacitását. (ugye mindenki emlékszik a böngészők "search bar" kiegészítőire...)

Válasszunk megbízható, naprakész antivírus szoftvert (ESET), így könnyedén kivédhetjük a kártékony alkalmazásokat, amelyek lassíthatják gépünket. Tapasztalataink szerint a leghatékonyabb, legkevesebb erőforrást igénylő antivírusokat az ESET-nek köszönhetjük.

Válasszunk korszerű operációs rendszert (Windows 10), amelyet rendszeresen frissítünk.

Ezekkel a tippekkel jelentősen megnövelhetjük gépünk teljesítményét és akár évekkel tovább használhatjuk őket.

Amennyiben kérdésed van termékeinkről vagy kiegészítőinkről, fordulj hozzánk bizalommal az info@felujitottpc.hu címen!

felújított laptopok