Alexa, melyik távirányítót használjam?

A következő cikket kütyümániás technikusunk, Piki írta. Ő telepíti a tőlünk megrendelt gépeket és bolondul az elektronikáért. Ez az első cikke, melyet ráadásul önszorgalomból írt, tehát ne legyetek nagyon szigorúak vele.

Ma már a távirányítót is távirányítóval irányítanánk, ha tehetnénk. Túl sok van belőlük, és nagy kavarodást tudnak okozni. Különösen akkor, ha épp házi mozit szeretnénk otthon összerakni. Nézzük is, hogy mire lesz hozzá szükségünk és vizsgáljuk meg, hogy milyen kütyükkel járunk a legjobban ennek kapcsán.

Mi fog kelleni hozzá?

- Projektor

- elektromos vetítővászon

- Hálózatra kötött DVD-lejátszó vagy egy TV-BOX

- Minőségi hangtechnika

Bár sok fejfájást okoz a sok kábel és a méregetés, mindenképpen megéri a kivitelezés. Az egész napos munka után jólesik lehuppanni a kényelmes szófára, és megnézni egy filmet a házimozi rendszereden a családdal. Lekapcsolod a villanyt, a távirányító hadsereg segítségével pikk-pakk beállítod, amit kell, és már indulhat is a film.

A sok kóla és rágcsa fogyasztás kellős közepén aztán jönnek a problémák. Ugye nem akarunk lemaradni egyetlen percről sem, így gond esetén meg kell állítani a vetítést. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy hová is lett az egyik távirányító, illetve mit keres a nappaliban a mosogatógép távvezérlője. Elég egy rossz gombot megnyomni, és már megy is felfelé a vászon (persze általában a romantikus film legizgalmasabb részénél). Kis híján horrorba torkollhat a végtelen romantika, és így megy ez körbe-körbe minden egyes filmnézésnél.

Elég csak belegondolnunk a Különvélemény (Minority Report) című film jelenetébe, amikor John Anderton (Tom Cruise), a főrendőr részegen hangutasításokat osztogat beépített számítógépének. A mesterséges intelligencia pedig felolvas, bekapcsol, elindít, kikapcsol. Ezt a filmet 2002-ben készítették. Már akkor tudták, hogy a sok távirányító-használat lerombolhatná a film egyes jeleneteit. Képzeljük csak el Tom Cruise-t részegen, 6 távirányítóval a kezében. Kész komédia.

Mivel eltelt egy pár év Tom Cruise filmje óta, aki azóta (remélhetőleg) ki is józanodott, a technológia szintén óriásit fejlődött. Éppen ezért utána is néztünk, hogy mennyire kivitelezhető manapság a hangalapú távvezérlés. Persze nem különösebben az említett film sarkalt erre, inkább csak az, hogy már zavart a túl sok távirányító. A piaci árcsökkenésnek hála tehát kipróbáltunk néhány kütyüt abból a célból, hogy egy okos szobát (Smart Home) hozzunk létre.  

De melyiket válasszam?

Első lépésben az 5-6 darab távirányítót kellett egy helyre varázsolni. Ez egyszerűen megoldható egy univerzális távirányítóval. De ez egy elég unalmas és drága megoldás, mivel egy ilyen ketyere röpke 30 000-60 000 forintba kerül. (Pl. Logitech Harmony 950 – 55 000 forint, ami a mi elképzeléseinknek megfelelne)

Viszont ez csak egy távirányító. Mivel olyan korszakot élünk, hogy az okostelefonunktól nem tudunk megválni egy percre sem, ezért tovább böngésztünk. Olyan megoldást kerestünk, ami lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonunkat használhassuk távirányítóként.

Így bukkantunk a BROADLINK RM MINI 3 BLACK BEAN-re, ami egy kisebb programozható infrajeladó. Ez azt jelenti, hogy bármilyen távirányító jelét beprogramozhatjuk rá, és az okostelefonunk segítségével távolról is képesek leszünk irányítani a berendezéseinket. Az ára természetesen jóval alacsonyabb, mint a Logitech Harmony-é, de a tudásuk megegyezik.

Itt le is zárhatnám a témát, mivel ez a kütyü megoldotta a problémámat. De valami nem hagy nyugodni, mert a jeladó az Amazon Alexa Echo Dot-os kompatibilitást emlegeti. Mi is ez az eszköz? - kérdeztem magamban. Biztos valami új kütyü a piacon, aminek jó húzós az ára. Azonnal rákerestem a termékre a Google-ban. És lőn világosság (közben gondolataimban Tom Cruise részeg feje villant be)!

A sok fórumozás és videomegtekintés után eldőlt, hogy nekem ez kell. Az Amazon hangvezérelt asszisztense a külső fejlesztők skilljei által mára odáig fejlődött, hogy a legkisebb kínai gyártók okos kütyüjeit is képes kezelni, csupán hangutasítások által. Mi kérdezünk, és Alexa válaszol. Megoldja az éppen aktuális problémánkat, bekapcsolja a TV-t, megkeres bármit a neten, amit csak szeretnénk. Mindezt a szóban elmondott utasításaink alapján.

Természetesen az ára is megfelelő. Itt említem meg, hogy több cég adott ki ilyen kütyüt (Google, Apple), de az ár magáért beszél. Viszont angol, francia vagy német nyelvtudás nélkül nem nagyon érdemes próbálkozni vele, de szerencsére még az én indiai akcentusomat is tökéletesen megérti.

Összegzés:

Ha tehát házi mozit építünk odahaza, a projektoron, elektromos vetítővásznon, DVD-lejátszón/egy TV-Box-on és a minőségi hangtechnikán kívül érdemes beszerezni egy univerzális távirányítót, egy intelligens kapcsolót, valamint egy hangvezérelt asszisztenst. Ezeket az eszközöket nemcsak a házi mozi-rendszerrel összefüggésben fogjuk szeretni. Jócskán megkönnyítik a hétköznapi életünket.

Nem kell többé hazaszaladnunk munkából, ha elfelejtettük lekapcsolni a villanyt. Nem fogjuk összekeverni a távirányítókat, mert az okostelefonunkkal fogunk mindent kezelni. Ezentúl elég lesz feltenni egy kérdést, s máris választ kaphatunk rá. Persze akadhatnak nehézségek, nem egyszerű mindent beállítani és összehangolni. Ugyanakkor érdemes eljátszani ezekkel a kütyükkel, mert valóban leegyszerűsítik a mindennapjainkat. Végezetül összefoglaljuk, hogy konkrétan milyen eszközök megvásárlását javasoljuk.

 

Smart home induló csomag:

- BROADLINK RM MINI 3 BLACK BEAN - ára 7 000 - 11 000 forint

Cél: Univerzális távirányító. Okostelefonról vezérelheti meglévő eszközeit (légkondicionáló, TV, hifi, villanykapcsolók)

-Sonoff Basic - WiFi vezeték nélküli intelligens kapcsoló 4 200 - 6 000 forint

Cél: a világ bármely pontjáról tudjuk okostelefonon keresztül valós időben vezérelni a készülékeinket

- Távvezérlés

- Időzítés

- Ismétlődő be- és kikapcsolás

- Energia optimalizálás

- Eszközmegosztás családdal/másokkal

- Jelenlét-szimuláció

- Eseményreakció

- Hangvezérlés Amazon Alexával

 

-Hangvezérlés Amazon Alexával - ára 20 000 forint

Cél: hangvezérlés

-Ami a képességeinek köszönhetően nemcsak irányítja ezeket az okos dolgokat, hanem bekapcsolja a rádiót hangutasításra, vagy játszva tanítja a gyerekeket angolul vagy németül.

- kompatibilis az X-Boxszal, okostelefonnal és még sorolhatnám. CSAK FŐZNI NEM TUD.

Köszönjük, hogy megosztottad velünk a gondolataid, Piki!