Hogyan növelhetem a laptopom élettartamát?

Amikor beszerzed az újabb laptopokat nyilván kiemelt jelentősége van annak, hogy milyen élettartamra számíthatsz. Azonban azt, hogy milyen hosszú lesz ez az idő, nagyban befolyásolja az is, hogy te hogyan bánsz vele. Az elhanyagolt, nem megfelelően karbantartott számítógépek jelentősen rövidebb életűnek bizonyulnak, legyenek bármilyen jók.

Már néhány egyszerű lépésben gondoskodhatsz arról, hogy a laptopod a lehető legtovább szolgálja ki az igényeidet. Ehhez nem kell órákig bütykölnöd, sem hatalmas költségekbe verned magad, viszont az eredmény magáért beszél majd. Lássuk, melyek ezek az egyszerű intézkedések, amelyekkel kihúzhatod a hordozható számítógéped élettartamát a maximumra.

Így gondozd a laptopodat

A védőfelszerelés nem csak a sportolóknak jár

Természetesen semmi szükség arra, hogy bukósisakot vásárolj. Viszont egy jó minőségű tok vagy laptop táska aranyat ér. Ha sokat utazol, elkerülhetetlen, hogy időnként beleütközz a tömegben a többi emberbe, vagy épp a villamos ajtajába. Tok hiányában egy nagyobb ütés sérüléseket, egyes alkatrészek elmozdulását eredményezheti.

Egy laptop táska ráadásul a te dolgodat is megkönnyítheti. Elvégre sokkal egyszerűbb és kényelmesebb a válladra akasztani a munkaeszközt és így sétálni az irodába vagy az egyetemre, mint a kezedben cipelni azt. Ha nem szeretnél nagy, otromba táskát, akkor választhatsz sleeve vagy case darabokat, amelyek kisebbek és praktikusabbak klasszikus társaiknál

Azt sem árt tudnod, hogyha alvó állapotban viszed magaddal valahová, akkor a fogyasztás nem áll le. Ha hosszabban utazol vele, akkor jobban jársz, ha kikapcsolod erre az időre.

Így gondozd a laptopodat

Habár a business class számítógépek alapvetően igencsak hosszú életűek, nem igényelnek sok gondozást, van, amire azért nem árt figyelni. Ilyen például a tisztaság. A por óhatatlanul beeszi magát a laptopok belső terébe is. Ez azért probléma, mert nagy mennyiségben akadályozza a szellőzést, ami könnyedén túlmelegedéshez vezet.

A túlmelegedés, azon túl, hogy kellemetlen érzést okoz, hogyha netán ölbe veszed a laptopot, komolyan megterheli az akkumulátort. Ugyanis a hűtés sokkal inkább megterheli a rendszert ilyenkor. Az akkumulátorok védelméről írtunk már korábban, a cikket itt (link) találod.

Hogy ezt elkerülhesd, időről időre ki kell takarítani a notebookot. Ezt félévente, de maximum évente célszerű elvégeztetni egy szakszervizben, emellett az operációs rendszer frissítése is sokat segíthet.

Otthon is sokat tehetsz azért, hogy a laptopod minél tovább megőrizze jó állapotát. Hacsak nem pötyögsz minden nap a dohányzóasztalnál ülve, használat után célszerűbb elrakni. Ha pedig ölbe vennéd a számítógépedet, akkor szerezz be egy laptoppárnát. Így nem égeti majd meg a bőrödet és biztosítja az optimális szellőzést is.

A lakásban töltött idő alatt egyébként célszerűbb töltőről használni a laptopot. Az akkumulátor ugyanis nem tud túltöltődni, ugyanakkor az élettartamukat a feltöltések számában határozzuk meg.

A fentiekből láthatod, hogy egy számítógép megóvása nem bonyolult feladat. A kulcs sokkal inkább a következetességben rejlik. Mint minden más használati eszköz esetében, a laptopok esetében is igaz, hogy a hosszú élet titka, ha vigyázol rá. Csábító lehet a gondolat, hogy este, miközben a barátaiddal játszol elmajszolj ez zacskó csipszet a billentyűzet fölött, de ha nem akarsz morzsákat, akkor ezt jobb mellőzni.

Hű társadat keresed a munkában vagy a szabadidőd eltöltéséhez egy laptop személyében? Webáruházunkban jó minőségű, business class darabokat találhatsz, melyek nem csak hosszú élettartammal ajándékoznak, de bármely felhasználási területre találhatsz közöttük megfelelőt.