Így növeld a laptop akkumulátorod élettartamát

Ha laptopot használsz, bizonyára számodra is kényes kérdés, hogy meddig fogja bírni az akkumulátor. A hordozható számítógépek melletti fontos érv, hogy bárhová magaddal tudod vinni. Ha viszont az akksi kileheli a lelkét, a készülékeke elvesztik mobilis funkciójukat, cserélni pedig meglehetősen költséges vállalkozás lehet.

Tehát joggal merül fel benned a kérdés, hogy vajon van-e rá mód, hogy az akkumulátor élettartama minél hosszabbra nyúljon. A válaszunk pedig egyértelműen az, hogy igen. A megfelelő használat és néhány alapvető ismeret sokat segíthet abban, hogy az alkatrészt a lehető legritkábban kelljen majd kicserélned a gépedben.

1. Figyelj a töltésekre

A laptopok akkumulátorának élettartamát általában a teljes töltések számában határozzák meg. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy teljes töltésnek felel meg, ha az akkut nullára meríted, majd feltöltöd 100%-ra. Ennek fényében, ha ennél kevesebbet töltesz rajta, az az egy töltés töredékének felel meg, melyek végül összeadódnak.

Ebből kifolyólag minél nagyobb egy akksi kapacitása, annál hosszabb lesz az élettartama is, hiszen ritkábban kell majd töltened. Hogy kevesebb alkalommal kelljen ezt megtenned, érdemes az energiával gazdálkodnod. Bizonyos gépek már tudják az úgynevezett „eco mode-ot”, ami automatikusan állítja be azt az optimális áramellátást, amire szükséged van.

Emellett manuálisan is segíthetsz a helyzeten. A fényerőt például nem minden esetben érdemes a legmagasabb fokozaton használnod. Ez egyébként is károsítja a szemedet, így nyugodtan játszhatsz vele egy kicsit. Emellett a bluetooth-t és a Wi-Fit is célszerű kikapcsolni olyankor, amikor éppen nem használod, mert csak feleslegesen emészti az energiát.

felújított laptopok

2. A hőmérséklet fontosabb tényező, mint gondolnád

Habár kényelmesnek tűnhet esténként az ágyból Facebookozni a barátaiddal, vagy megnézni egy filmet a laptopodon, mi nem javasoljuk. Ahogyan azt sem, hogy extrém hideg környezetben tedd ugyanezt. Az akkumulátorokban ugyanis kémiai folyamatok mennek végbe, amelyek esetében meghatározó a hőmérséklet is. Az optimálistól eltérő környezet gyorsabb merüléshez vezet.

A párnán vagy paplanon való használat természetesen önmagában nem extrém közeg. Viszont a számítógép működés közben hőt termel. Ez ideális esetben, ha például egy asztalon használod, a ventilátor segítségével képes távozni és nem okoz fennakadást. Ugyanakkor, ha nincs meg az áramlás, a hő megreked és túlmelegszik a készülék.

3. Rendszeres takarítás a hosszú élet titka

Túlmelegedéshez nem csak az vezethet, ha egy párnába temetve használod a laptopot. A szellőzőkön keresztül beszálló por éppúgy akadályozhatja a levegő áramlását, mint egy rossz felület. Ezért is érdekes időről időre kitakarítanod, vagy ha egyedül nem megy, kitakaríttatnod a laptopodat.

Egy-egy alapos tisztítás egyébként sem árt meg a laptopnak, hiszen a kosz nem csak a szellőzőket fenyegeti. A billentyűzet réseibe szoruló apró szöszök jobb esetben csak megnehezítik a gépelést, rosszabb esetben azonban komoly kárt is okozhatnak.

A végtelenségig természetesen nem tudod kihúzni az akku élettartamát. Azért viszont sokat tehetsz, hogy minél tovább bírja, hogyha a fentieket betartod. Ezzel rengeteg pénzt és idegeskedést is megspórolhatsz.

Bizonyos esetekben azonban nincs mese, az akkumulátort cserélni kell. Beillesztést követően pedig ne felejts el megfelelően gondoskodni róla, hiszen csak így maradhat sokáig működőképes.