Mi az az SSD és melyiket válasszam?

Ha már keresgéltél az interneten, vagy benéztél néhány üzletbe, akkor biztosan találkoztál már az SSD fogalmával. Ugyanakkor, ha nem vagy jártas a számítástechnikában, akkor ez a kifejezés nagy valószínűséggel nem mondott neked sokat. Hogy megkönnyítsük számodra a vásárlást, most tisztába tesszük ezt a fogalmat és azt is eláruljuk, mi alapján érdemes választani.

Egy rossz döntés ugyanis könnyedén megnehezítheti a mindennapjaidat. Akár munkagépről legyen szó, akár csak egy kikapcsolódásra szánt, egyszerű laptopról, jó, ha tudod, mire kell figyelned. Így elkerülheted a magas költségeket, valamint a rengeteg fejfájást is, amihez a nem megfelelő vásárlás vezethet.

Egy SSD meghajtó segítségével átlagosan akár 5-8-szor gyorsabb a programok betöltése és a fájlkezelés. 

Tehát, mi is az az SSD?

Az SSD egy olyan meghajtó, ami beépítését követően látványosan meggyorsítja számítógéped vagy laptopod működését. Nevét az angol solid-state drive kifejezés rövidítése adja. Működése valahol a memóriakártya és a merevlemez (HDD - hard disc drive) között helyezkedik el. Egy SSD meghajtó segítségével átlagosan akár 5-8-szor gyorsabb a programok betöltése és a fájlkezelés. 

Ahogy a neve is mutatja, az SSD meghajtó nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így nem kell majd amiatt aggódnod, hogy az idő múlásával a használatban elkopik. A HDD-vel szemben ugyanazért az árért ugyan kisebb tárolókapacitást kaphatsz, viszont a sebessége jóval meghaladja a hagyományos mozgó tárolóét. Használatával tehát egy nagyon gyors és biztonságos eszköz birtokába kerülhetsz, amely jelentősen meggyorsíthatja a munkavégzést.

HDD vs. SSD meghajtó

HDD és SSD egyszerre? Hozd ki a maximumot!

Az sem ritka, hogy egy gép akár több meghajtóval is rendelkezik. Ez megnöveli a tárolókapacitást, ugyanakkor a sebesség sem csökken. Ha szeretnél kicsit spórolni, akkor használj egyszerre HDD-t és SSD-t, így ötvözheted a két fajta meghajtó előnyeit. Az SSD csodákra képes a sebességet illetően, energiatakarékos és biztonságos, viszont az ára eléggé borsos. Ezzel szemben a HDD lassabb, de több adatot tudunk rajta tárolni és megfizethetőbb.

Éppen ezért a legfontosabb szoftvereket és az operációs rendszert az SSD-re telepítsd. Ha pedig gamer számítógépet építesz, akkor a játékaidat is célszerű inkább itt tárolni a gyorsabb betöltés érdekében. A többi számítógépes programot, a filmeket és fényképeidet pedig érdemesebb a HDD meghajtón tárolnod. Így kisebb SSD-t is elég vásárolnod és több pénz marad a pénztárcádban.

Mire figyeljek a vásárláskor?

Mielőtt belevetnéd magad a vásárlásba, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy mi mindenen csúszhat el a választás. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan csatlakozik az SSD, milyen márkájú és melyik operációs rendszerrel fogod használni. Azt pedig célszerű előre eldöntened, hogy mekkora tárhelyre lesz szükséged, különben utólag már nehezebb lesz cserélni.

A legtöbb SSD SATA csatlakozóval van ellátva, ami az esetek többségében a számítógépben is megtalálható. Emellett létezik még Msata és M.2 SATA is. Vásárlás előtt mindig győződj meg arról, hogy a megfelelő csatlakozóval rendelkezel, hiszen bizonyos esetekben, például az NVME SSD-nél a SATA csatlakozó sajnos nem opció.

Az operációs rendszer kérdése azért fontos, mert például a Windows vagy a Linux egyes típusai nem támogatják az úgynevezett TRIM funkciót. Ennek hiányában is használható természetesen az SSD, ugyanakkor számolni kell azzal, hogy az élettartama jelentősen lerövidül majd. Ráadásul a tárolókapacitás szempontjából sem mindegy, mivel az operációs rendszerek tárhelyigénye is eltérő.

A tárhely nagysága már csak attól függ, hogy neked mekkora kapacitásra lesz szükséged és mit szeretnél rajta tárolni. A méretet a legegyszerűbben úgy lőheted be, hogy ha tudod, hogy hozzávetőlegesen mennyi helyre van szükséged, akkor azt szorozd meg kettővel. Ez természetesen nincs kőbe vésve, de ilyen módon hozzávetőleges képet kaphatsz arról, hogy mekkorára lesz szükséged. Általános használatra a kb. 240 gigabájtos tárolókapacitással rendelkező SSD meghajtók már bőven megfelelnek. 

Amennyiben munkaeszközbe keresed a megfelelő tárolót, akkor nem is kérdés, hogy az SSD jó választásnak bizonyul majd. Segítségével sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lehet a munkavégzés. Fenti tanácsainkkal ráadásul most már könnyebb lesz megtalálnod azt a modellt, ami megfelel az igényeidnek és a gépedbe is illeszkedik.

Kérd laptopodat vagy számítógépedet SSD meghajtóval!

Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk arra, hogy a neked tetsző számítógépet vagy laptopot SSD meghajtóval egészítsd ki. Nincs más dolgod mint a termék adatlapján a termék testreszabása fülön kiválasztani a megfelelő SSD meghajtót. Technikusaink beszerelik, így átvétel után azonnal használható. Amennyiben további kérdésed van a termék testreszabását illetően, fordulj bátran ügyfélszolgálatunkhoz és mi segítünk.