Új vs. felújított laptop. Melyiket válasszam?

Ha épp laptop- vagy PC-vásárlás előtt állsz és még nem sikerült döntened, itt egy kis segítség. Tanácsot adunk abban, hogy neked éppen egy új, egy felújított vagy egy használt gép lenne a megfelelőbb személyes elvárásaid alapján. Elmagyarázzuk, hogy mi is valójában egy felújított számítógép, mik az előnyei és hátrányai. Összehasonlítjuk a három kategóriát 4+1 szempont alapján és megkönnyítjük a dolgodat.

Mi az a felújított számítógép?

Tévedés ne essék egy felújított számítógép nem egyenlő az apróhirdetésekből ismert használt masinákkal. Magyarországon több webáruház forgalmaz kizárólag felújított számítástechnikát. Mind a termékek, mind a kiegészítő szolgáltatások minősége széles skálán mozoghat ugyan, de igyekszünk egy általános jellemzést adni, ami a legtöbb hazai felújított PC-re ráillik.

A felújított számítógépek általában a világ legnagyobb gyártóinak (HP, Lenovo, Dell) 3-4 éves gépei, melyeket visszaszolgáltattak a lízingcégeknek. Tették ezt annak ellenére, hogy tökéletesen működőképesek. Ezek a többnyire nyugat-európai bankok és nagyvállalatok ugyanis szeretnek mindig a legújabb eszközökön dolgozni, nem érik be a pár éves modellekkel.

A tőlük megvásárolt laptopok felújításra kerülnek, vagyis alaposan letesztelik és kitisztítják őket. Ha kell, alkatrészeket cserélnek bennük, hogy újra 100 százalékos teljesítményt tudjanak nyújtani. Ezt követően újra megvásárolhatóak, méghozzá az új-, hasonló kategóriájú gépek árának töredékéért. Felújított üzleti laptopot már kevesebb mint 100 000 forintért kaphatunk, míg egy vadonatúj üzleti laptop ára általában több mint 300 000 forint. Nagy különbség.

Íme a 4+1 szempont, melyet érdemes szem előtt tartanunk

felujitott laptop

1. Ár

Ha korlátlanok az anyagi lehetőségeid és nem sajnálsz több mint 300 000 forintot elkölteni egy laptopra, akkor nincs min gondolkodnod. Amennyiben tényleg a piacon található legjobbal éred csak be, akkor kár megnézned a felújított gépek kínálatát, úgysem találnál megfelelőt.  

Ugyanakkor, ha kisebb a költségvetésed, de jó masinát szeretnél olcsóbban, akkor nem árt körülnézned a felújított gépek közt is. Ha arra utazol, hogy a lehető legolcsóbban úszd meg a számítógép beszerzését (30-40 ezer forint alatt), akkor válassz egy használt gépet az apróhirdetésekből. Azzal viszont számolj, hogy ez esetben nincs jótállás, és egy esetleges reklamáció is süket fülekre talál majd. Arról nem is beszélve, hogy teljesítmény terén se várj tőle túl sokat.

2. Teljesítmény

Ha a legújabb számítógépes játékok futtatására szeretnél egy csúcsgépet és a teljesítmény a fő kritérium nálad, akkor egy új számítógép lesz a befutó. Viszont ha főleg munkára keresel egy megbízható gépet, diák vagy, esetleg a nagyit szeretnéd meglepni egy egyszerűbb laptoppal, akkor inkább vegyél felújítottat. Kedvezőbb az áruk és ugyanazt tudják teljesítményben is mint egy vadonatúj gép. Új SSD-t vagy több memóriát ezekbe a gépekbe is rakhatunk (a legtöbb ilyen webáruházban kérhetjük a bővítést is). 

hp envy

3. Kinézet

Ha nem mindegy, hogy hogy fest a laptopod, akkor megint csak okosabb lesz egy új mellett dönteni. Ha számodra presztízskérdés, hogy hogyan néz ki, milyen vastag és milyen a színe, akkor bizony vegyél új számítógépet.

Viszont ha főleg otthon használod, és nem akarsz a kinézetével feltétlenül felvágni, akkor megfontolandó a felújított laptop. Az olcsóbbaknak valamivel szögletesebbek, letisztult, egyszerűbb a megjelenésük.

lenovo thinkpad t420

A drágább felújított laptopok már későbbi generációkat képviselnek, így külcsínben is igencsak megnyerők. Általában szürkék vagy feketék, viszont tartósabbak a felhasznált minőségi alapanyagoknak hála.

Arra különösen érdemes odafigyelni, hogy a felújított készüléket árusító webáruház megjelenés szempontjából milyen kategóriába sorolja a terméket. A legfelső osztályba tartozó gépek külsőre is hibátlanok (általában bemutató darabok voltak), a legalacsonyabb kategória esetén már nagyobb karcok és horpadások is előfordulhatnak. Vásároljunk olyan értékesítőtől, aki feltünteti számítógépei esztétikai besorolását.

fujitsu laptop

4. Strapabíróság

Mivel felújításra kizárólag üzleti prémiumgépek kerülnek, elmondható, hogy a felújított számítógépek egytől egyig időtálló és minőségi termékek. Eleve egész napi használatra tervezték őket és jobban ellenállnak a környezeti behatásoknak, mint a fogyasztóknak szánt csillivilli társaik. Nem fogják bemondani az unalmast, ha leejtjük őket, és egy kis nedvességgel is vígan megbirkóznak.  

Egy vadonatúj fogyasztói kategóriás laptop nagyjából annyiba kerül, mint egy erősebb felújított számítógép. Csak gyengébb a teljesítménye és kevésbé strapabíró. Mert pont az alapanyagokon spóroltak az üzleti gépekhez képest, hogy kedvezőbb áron tudják kínálni őket.

Többnyire műanyag borításúak és könnyebbek ugyanebből az okból kifolyólag. Élettartamuk viszont sokkal rövidebb ezáltal. Ne essünk abba a hibába, hogy kizárólag az ár alapján döntünk, és nem hasonlítjuk össze például a processzorokat vásárlás előtt.

Ha egy új és egy felújított termék ugyanannyiba kerül, mindig jobb minőséget kapunk a felújított esetében a színkavalkád és karcsúság kárára.

A felújított laptopok hátránya lehet még a rövidebb akku-üzemidő, ha az eredeti gyári akkumulátorral vesszük meg. Néhány webshop ugyanakkor lehetőséget kínál teljesen új aksival való turbózásra.

+ 1 Plusz szolgáltatások

Ha úgy döntünk, hogy adunk egy lehetőséget a felújított technikának, nézzünk utána az adott áruház plusz szolgáltatásainak is. Nem ritka, hogy ezekre a termékekre 2 vagy több év garanciát is vállalnak a forgalmazók, ne érjük be kevesebbel. Az ingyenes és gyors szállítás, szoftvercsomagok, és kedvező árú “refurbished” operációs rendszer mind olyan kiegészítők, melyeket szintén megtalálunk a piacon.

Ha tehát feltétlenül ragaszkodsz a  legszebb és/vagy legnagyobb teljesítményű géphez, valamint még meg is engedheted magadnak, akkor vegyél új számítógépet. Ha viszont a fentiek közül valamelyik kritérium nem teljesül, vedd fontolóra egy felújított gép beszerzését. Időtállóak, és ár-érték arányban verhetetlenek.

Fogyasztói laptop (többnyire egy derivált márka netbookja) vásárlását elsősorban azoknak ajánljuk, akik napi pár órában netezésre és kapcsolattartásra használnák leginkább a gépet. Tehát nem a teljesítményre gyúrnak, és fontos számukra a trendi kinézet. A legolcsóbban persze apróhirdetésekben juthatunk géphez, de ezért az árért legtöbbször a legkisebb értéket is kapjuk.