Ne betegedj meg!

Figyelj oda az egyik első számú baktériumforrásra: a laptopbillentyűzetre!

Ha már kis híján odaragad a kezed a notebook billentyűzetéhez, vagy a macska már kb. ötödször alszik a gépeden, jó lesz elgondolkodnod a tisztításon. Könnyen lehet, hogy pont a sok piszoktól nem megy valamelyik gomb rajta vagy túlhevülés miatt egyszerűen magától kikapcsol. Esetleg csak simán tisztításért kiált a sok használat után. 

Arról már nem is beszélve, hogy mennyi baktérium halmozódhat fel rajta és milyen megbetegedéseket okozhat a fertőtlenítés elhanyagolása. Ráadásul a laptopokban többnyire beépített billentyűzet van, ami drágább és kevésbé strapabíró, mint a különálló, klasszikus klaviatúra. Pont ezért fontos fokozottan odafigyelni mind a tisztaságára, mind az épségére.

koszos billentyuzet

Billentyűzet=baktériumtenyészet?

A legfrissebb kutatási eredmények alapján a háztartásokban a távirányító után a billentyűzet a legpiszkosabb felület. Akár ötször több baktériumot is találhatunk rajta, mint egy átlagos WC-ülőkén. A cégek esetében szintúgy a befutók közt találjuk a billentyűzetet a közös használatú csaptelepek és a mikró fogantyúja mögött.

Ha a mosdóhasználat után nem mosunk kezet és/vagy az íróasztalunknál eszünk, akkor az ételmorzsák, a zsír és a baktériumok egyaránt rákerülnek a klaviatúrára. Könnyen elkaphatjuk ily módon a hányingerrel és hasmenéssel járó ételmérgezést, amit az angol nyelvterületen találóan qwerty-hasfájásnak neveznek.  

Mi több, az irodisták javarészt a közösen használt kütyüknek hála kapják el az influenzát és a gyomorbetegségek jelentős részét. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy mossunk kezet minden egyes eszközhasználat után a fertőzéseket elkerülendő.

Pár alapvető szabály a bajok elkerülése végett

Ha jót akarunk magunknak és nem szeretnénk időnap előtt billentyűzetet cserélni, akkor ne együnk és igyunk a laptop közelében, valamint tartsuk tőle távol a kis gyerekeket és házi állatokat egyaránt.

Egyszerű a képlet, ha nem eszünk felette, nem lesz morzsás. Ha nem iszunk felette, akkor kisebb eséllyel öntjük le és fog meghibásodni. A házi állatok nem fogják ráhullatni a szőrüket, és nem fogják lelökni sehonnan. A gyerekek pedig nem szedik le a billentyűket és nem fognak rajta ugrálni, hogy a többi lehetőséget ne is említsük.

Portalanítás

Első lépésként kapcsold ki a laptopot, majd egy ecsettel óvatosan, de határozottan söpörd ki a billentyűk közül a nagyobb szennyeződéseket és a port. Ha a nehezen elérhető helyeket is ki akarod tisztítani, használj kompresszort vagy szerezz be egy sűrített levegő spray-t. Ezek garantáltan beférkőznek minden zegzugba és könnyedén kifújják a port a billentyűk alól. 

Tisztítás

Ezután speciális nedves törlőkendővel (legjobb a monitorokra használatos), alkoholba mártott fülpiszkálóval vagy billentyűzet tisztító zselével folytathatjuk tovább. A makacsabb foltok eltávolítása érdekében használhatunk fogkefét. Az összes felsorolt eszköz (a fogkefén kívül) alkalmas arra, hogy megtisztítsa, és egyben fertőtlenítse az egész billentyűzetet.

Ha biztosra akarunk menni, inkább a monitor tisztítására használatos törlőkendőt válasszuk, mely nedves ugyan, de még véletlenül sem fogja elúsztatni a billentyűzetet (mint pl. a túl nedves fültisztító pálcika). A zselé pedig folyadék nélkül is képes alaposan eljárni, és nem veszélyezteti a laptopot. Rátapad a felületre, majd magával rántja a szennyeződéseket.

Amennyiben csak kisebb koszolódásról van szó, elég ablaktisztítószerrel lefújt mikroszálas ronggyal körkörösen áttörölni a billentyűzetet. Ugyanakkor vigyázzunk az arányokra, ne áztassuk el a rongyot (és vele a laptopot), valamint kerüljük az erős mozdulatokat, nehogy kiugorjanak a billentyűk a helyükről.

Ha még ezen lépések megtétele után sem vagy teljesen elégedett a végeredménnyel, vidd be a gépet egy PC-szervizbe, ahol professzionálisan kitisztítják neked. Hidd el, a laptopod meghálálja a törődést. Hosszabb lesz az élettartama, nem fognak beakadni rajta a billentyűk és nem fog a túlhevülés következtében váratlanul kikapcsolni. Kevesebbszer leszel beteg, és Te is biztosan szívesebben veszel a kezedbe egy tiszta laptopot.