Mit jelentenek ezek a kifejezések?

Számítógépet szeretnél vásárolni, de mindenütt szakbarbár kifejezésekbe ütközöl? Ha meglátod a termékleírásban az HDD, SSD és USDT kifejezéseket, mindjárt valamilyen nemzetbiztonsági szervezet nevének rövidítésére gyanakszol? Ne aggódj, most gyorsan és röviden kiokosítunk a leggyakoribb és leghasznosabb kifejezésekből.

Mit jelentenek ezek a kifejezések?

Számítógépek / laptopok

Processzor:

A processzor (CPU - Central Processing Unit) a számítógép legfontosabb alkatrésze, amely a programok végrehajtását és a számítási, adatfeldolgozási feladatokat végzi. Az alkatrész gyorsasága befolyásolja az egész számítógép működését.

Memória (RAM):

A RAM (Random Access Memory) egy írható-olvasható adattároló eszköz, amely a processzor által végrehajtandó programokat és feldolgozásra váró adatokat tárolja. A processzor mellett az egyik legfontosabb alkatrész, melynek legelterjedtebb változata a DDR RAM (Double Data Rate).

A legfontosabb paraméterei a tárolókapacitása és a sebessége.

Általános használatra, legalább 8 gigabájtnyi (8GB) memóriát ajánlunk. Ez a mennyiség megfelel a modern operációs rendszerek és programok igényeinek. Igényesebb programok (tervező, modellező programok, játékok) gördülékeny futtatásához még több memóriára lehet szükségünk. 

Háttértárak (HDD / SSD):

A merevlemez (HDD - Hard Disc Drive) a számítógép adattároló alkatrésze. Tárolókapacitása megadja mennyi adatot tudunk rajta tárolni. Az írási és olvasási sebességét a forgási sebessége adja meg, amely 5400 és 15 000 fordulat/perc (RPM) között mozog.

Az utóbbi években a hagyományos merevlemezek mellett nagy népszerűségre tettek szert az ún. szilárdtest (SSD - Solid State Drive) meghajtók is, amelyek érezhetően gyorsabb adatátvitelt és programbetöltést tesznek lehetővé.

A hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben a szilárdtest meghajtókban (SSD) nincs mozgóalkatrész, így a működésük hangtalan. Nem melegszenek, és alacsonyabb a fogyasztásuk is. További előnyük a merevlemezekkel szemben a jóval kisebb súly, amely laptopok esetében igencsak kedvező.

Számítógép esetében legjobb megoldás, ha elsődleges meghajtóként SSD-t használunk és erről futtatjuk az operációs rendszert, míg az adattárolásra egy nagyobb tárolókapacitású hagyományos merevlemezt (HDD-t) használunk.

Videokártya:

A videokártya (grafikus kártya) feladata az, hogy a számítógép által küldött információkat feldolgozza és a monitor (vagy más megjelenítő eszköz) számára értelmezhető jelekké alakítsa. Lehet alaplapra integrált (nem eltávolítható) illetve cserélhető bővítőkártya is. Általános használatra az integrált chip is megteszi, viszont a játékokhoz nélkülözhetetlen egy nagyobb teljesítményű (pl. GeForce GT / GTX vagy Radeon) grafikus chippel felszerelt videokártya, amely minimum 2 giga memóriával van felszerelve. 

A videokártya (pl. Nvidia Quadro) nem hiányozhat azokból a gépekből sem, melyet videovágásra vagy modellezésre használunk.

Optikai meghajtó:

Az optikai meghajtó segítségével olvashatjuk be CD vagy DVD lemezeinket. A CD-RW illetve DVD-RW meghajtókkal írni is tudunk lemezeinkre, míg a CD-R és DVD-R meghajtók csak adatok olvasására képesek.

Gépház (doboz):

A számítógépek mérete többféle lehet. A leggyakoribb formátumok, nagyság szerint növekvő sorrendben a Tiny (mini pc), USDT vagy USFF (Ultra Small Form Factor), SFF (Small Form Factor), DT (Desktop), MT (Mini Tower).

A kisebb méretű formátumok (Tiny, USDT, USFF) előnye, hogy egy kisebb íróasztalon is elférnek, könnyen mozgathatóak és helytakarékosak. Hátrányuk, hogy kevésbé bővíthetők. Többnyire laptop alkatrészek találhatóak bennük és laptop töltővel működnek.

A közepes SFF vagy Desktop (DT) az ún. asztali vagy fekvőházas számítógépek. Asztalon, monitor alatt fektetve, vagy akár oldalára állítva is használható. Csak alacsony profilú (Low profile) bővítőkártyákkal tudjuk bővíteni.

A nagyobb vagy közepes méretű állóházas (MT, CMT) gépházak bővíthetők a legjobban. A Tower két fajtája a Micro Tower (MT) és a Convertible Micro Tower (CMT) közt a különbség a beleszerelhető plusz meghajtók mennyisége. A CMT kb. 10 centiméterrel magasabb, mint az MT. Ha videokártyával, esetleg több merevlemezzel, vagy egyéb kiegészítőkkel is szeretnénk bővíteni gépünket akkor ezek közül válasszunk.

Monitorok

A monitorok jellemzőinél ezeket az alapfogalmakat tartjuk a legfontosabbnak. Megértésükkel könnyebben találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb monitort.

Maximális felbontás:

A felbontás azt jelenti, hogy a kijelző hány pixelt tud egyidejűleg megjeleníteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minél magasabb ez a szám, annál több információ, ikon, ablak vagy kép jeleníthető meg a kijelzőn. Minden LCD monitort natív felbontással gyártanak. Ez azt az alapbeállítást jelenti, mellyel a kijelző a legjobb képminőséget adja. A natívtól eltérő beállításnál romlik a képminőség (életlen, elmosódott képet ad).

A leggyakoribb méretek, felbontások (zárójelben a képaránnyal):

  • 19”: 1024 x 768 (4:3), 1280x1024 (5:4), 1440x900 (16:10)
  • 20”: 1600 x 1200 (4:3), 1600 x 900 (16:9)
  • 22”: 1680 x 1050 (16:10), 1920 x 1080 (16:9) (Full HD), 1920 x 1200 (16:10) (Full HD)
  • 23”: 1920 x 1080 (16:9) (Full HD), 1920 x 1200 (16:10) (Full HD)
  • 24”: 1920 x 1080 (16:9) (Full HD), 1920 x 1200 (16:10) (Full HD)

Fényerő:

A kijelző háttérvilágításának fényerejét jelöli, ami  leggyakrabban 200 - 400 cd/m2 közötti érték. A magasabb érték nagyobb fényerőt jelent, így a kijelző világosabb helyeken, nappali fénynél is jól látható képet ad.

Kontrasztarány:

A kontrasztarány a képernyő legsötétebb és legvilágosabb pontja közötti fényerő-különbséget jelöli. Minél magasabb ez az arány, annál mélyebb fekete színt kapunk és annál világosabb fehéret. Végeredményben pedig sokkal jobb képminőséget. Ha fotókkal, képszerkesztő programokkal dolgozunk, törekedjünk arra, hogy a magasabb (statikus) kontrasztarányú monitorok közül válasszunk (pl. 1000:1).

Válaszidő:

A válaszidő azt jelöli meg, hogy egy kép milyen gyorsan jelenik meg a képernyőn. A játékokhoz az alacsonyabb (1-5ms) válaszidejű modellek alkalmasak, míg az általános használatra elég a magasabb (8-10ms) válaszidejű is.

Betekintési szög:

A betekintési szög jelöli azt a maximális szöget, amelyből a megjelenített kép színe vagy kontrasztja még nem torzul. A TN monitorok jellemzően alacsony betekintési szöggel rendelkeznek, ezért ha nem teljesen szemben ülünk a monitorral már fakóbbnak látjuk a megjelenített színeket. 

Az IPS panelek 170-178 fokos betekintési szöge a legnagyobb, míg a TN panelek 130-160 fokos értékkel rendelkeznek, ezért jobb képminőségért érdemes az előbbit választani.

Amennyiben segítséget szeretnél kérni a számodra megfelelő gép kiválasztásához, fordulj hozzánk bizalommal a +36 70 557 7047-as számon (hétköznapokon 8:00 - 16:30 között) vagy írj nekünk: info@felujitottpc.hu címre.