Gyenge a wifi jeled? Turbózd fel pár egyszerű trükkel!

Gyakori probléma, hogy bárhová is helyezzük a lakásban a wifi routert, nem elég stabil a jel. A jel minősége ugyanis több tényezőtől függ. Pár apró trükkel azonban komolyabb technikai tudás nélkül is könnyedén felerősíthetjük azt.

A wifi jel erőssége nagyban függ attól, hogy a lakás mely pontján helyezzük el a routerünket. Ha az épület egy árnyékoltabb pontjára tesszük, akkor a túl sok fal miatt gyengébb lesz a jel, mintha nyitott térben helyeznénk el. Társasházakban tovább ronthatja a jel minőségét az is, hogy a közelben túl sok wifihálózat működik egyszerre, vagy a közelben zavarja valami (pl. egy mikrohullámú sütő). Lehetséges továbbá az is, hogy egész egyszerűen a routerünk teljesítménye gyenge, vagy rosszul van telepítve.

Mivel nálunk is időnként problémát okozott az akadozó wifi jel, megosztjuk azokat az egyszerűbb trükköket, amelyekkel sikerült javítanunk a wifink minőségén. Különösebb technikai tudást nem igényelnek, így bárki kipróbálhatja.

1. A jó öreg alufóliás trükk

Az első körben a már jól ismert alufóliás trükköt próbáljuk ki. A lényege, hogy egy egyszerűen meghajtogatott alufólialapot a router antennája mögé helyezünk. Nem túl esztétikus ugyan, de érezhetően javít a jel minőségén. Csodát ugyan nem művel, de egy próbát megér ez a pénztárcakímélő megoldás. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az antenna mögött némileg gyengülni fog a jel, így állítsuk irányba az aulfóliát!

Kutatók szerint az alufólia alakjával is érdemes eljátszani, mivel ez is hatással van a végeredményre. A kísérlet szerint a hullám alakú fólia a legideálisabb. Magic!

wifi jel erősítés házilag

2. A sörösdoboz manőver

Tovább fokozhatjuk a hatékonyságot, ha alufólia helyett egy alumíniumból készült sörösdobozt teszünk az antenna mögé. Ehhez nincs más dolgunk, mint egy kis antennát barkácsolni a dobozból, és a router antennájára helyezni. Az egész művelet csupán pár percet, egy kis kézügyességet és egy vágószerszámot igényel. Érdemes kipróbálni, bár látványra elég vicces.

3. Lefedettségnövelő / jelerősítő (wifi extender)

Egy kompakt jelerősítővel könnyedén növelhetjük a lefedettséget. Ezek a konnektorba dugható eszközök az otthoni hálózatunkra csatlakozva drámaian erősíthetik a wifi jelet. Fontos azonban, hogy az erősítőt oda helyezzük, ahol még erős a wifi jelünk. Ellenkező esetben a gyenge, lassú jelet fogja továbbítani. Egyszerre több erősítőt is használhatunk a lakás különböző pontjain, így tovább növelhetjük a lefedettséget. A piacon számtalan modell közül választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbbet.

A fent leírt trükkök előtt törekedjünk arra, hogy a routert a lehető legmegfelelőbben helyezzük el a lakásban. Ideális esetben a lakás közepén "nyitottabb" térbe kerüljön, így minden irányban egyformán sugároz majd. 

A felsoroltakon kívül természetesen léteznek haladóbb szoftveres beállítások is, amelyekkel tovább fokozható a jel erőssége. Ezekkel egy következő cikkünkben fogunk foglalkozni, addig tekintsd meg kínálatunkat a webáruházunkban.

felújított számítógépek, laptopok és monitorok