Hogyan válasszunk (használt) számítógépet?

„Nem félek a számítógépektől, a hiányuktól félek.“ – jegyezte meg találóan Isaac Asimov.

Manapság bizony vagyunk ezzel így egy páran. El sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük. De mi van akkor, ha lerobban a gépünk és újra van szükségünk? Ki kell tudnunk választani a megfelelőt. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget a továbbiakban.

felújított számítógépek

1. Mire szeretnénk használni?

A legfőbb szempont mindenképpen az, hogy mire fogjuk használni a számítógépet. Ha a nagyinak veszünk PC-t, hogy skypeolhasson a külföldön dolgozó unokáival, akkor nem kell egy csúcskategóriás gaming pc-re (játékokra optimalizált számítógép vagy laptop) költenünk. Ugyanúgy a tininek sem szúrhatjuk ki a szemét egy ezeréves laptoppal, melyen nem futtathatók a legújabb lövöldözős játékok.

Számítógép és laptop internetezéshez

Ha kifejezetten csak szórakozásra, internetezésre vennénk számítógépet (pl. a nagyinknak), akkor elég egy egyszerű alapmodellt választanunk. Arra, hogy filmet nézzünk a youtubeon, facebookozzunk vagy Office-t futtassunk tökéletesen alkalmas egy alapkategóriás darab.

Filmnézéshez, internetezéshez, egyszerűbb feladatokhoz többnyire elegendő lehet egy i3 processzorral és 8 giga DDR3 RAM-mal felszerelt számítógép is vagy laptop is. Seniorok számára ideális választás lehet egy felújított, használt laptop vagy számítógép. Internetezésre, skypolásra, unokákkal való kapcsolattartásra egyszerűen tökéletesek. Üzleti kategóriás számítógépeink kibírják a kisebb ütéseket és gyakran cseppállóak; összességében strapabíróbbak az elektrotechnikai áruházak olcsó gépeinél.

Ha nagymama vagy nagypapa részére vásárolunk, nagyon jó megoldás egy ilyen gép, hiszen számukra nem elsőszámú prioritás a csilivili színes külső, sokkal inkább a megbízhatóság, kedvező ár-érték arány. 

Számítógép vagy laptop munkához

Ha dolgozni is szeretnénk a gépen (pl. Office és más programok egyidejű használata), érdemes erősebb processzorral, több memóriával felszerelt gépet választanunk. Például a Photoshop, az AutoCad és a különféle rajzolóprogramok már nagyobb teljesítményt (erős processzort, több memóriát) kívánnak meg. Továbbá ne hagyjuk figyelmen kívül a tárhely mennyiségét, illetve a meghajtó típusát sem. A gyorsaságot egy szilárdtest meghajtóval (SSD) még tovább fokozhatjuk. 

Fontos szempont lehet az is, hogy a gépet milyen munkakörnyezetben szeretnénk használni. Műhelyekbe, ipari környezetbe ajánlatos strapabíró burkolatú és ütésálló szerkezetű laptopot választani. Az ellenálló burkolat jól jöhet azok számára is, akik gyakran utaznak. A laptop ugyanis hosszú távon jobban ellenáll az utazás viszontagságainak. Strapabíró használt (felújított) laptopjainkat itt találod.

Gaming pc (játékokhoz)

Ha a legújabb játékokat szeretné játszani a gyerek a gépén, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az erre a célra vásárolt számítógépek a legkomolyabbak, és ezáltal a legdrágábbak is. A játékok élvezhetősége és a vizuális élmény ugyanis nagyban függ attól, mennyire gyors a gép, mennyire erős a grafikus kártya, vagy épp milyen a gép hűtése. Ki akarna egy pörgős akciójátékot végigszenvedni egy kis teljesítményű, döcögős masinán? Egy ilyen gépnél a grafikus kártya mellett egy erősebb (Intel i5 vagy újabb) processzorra, SSD-re és extra (min. 8GB DDR3) memóriára is szükség van.

Gaming gépeinket itt találod.

Tipp: Minden programnak van egy minimális és egy ajánlott rendszerigénye, melyről a gyártó oldalán tájékozódhatsz. Így könnyedén megállapítható, hogy a futtatni kívánt szoftverekkel (programokkal) megbirkózik-e gépünk.

2. Válasszunk ár szerint?

Amennyiben pontosan tudjuk, hogy mennyi pénzt szánunk a számítógép beszerzésére, alaposan leszűkíthetjük a szóba jövő gépek körét.

Az árkülönbség az egyes kategóriákon belül az adott gép felszereltségétől (pl. processzor, SSD, memória, grafikus kártya) függ. Érdemes szem előtt tartani, hogy jobban megéri a kategóriákon belül inkább a minőségre szavazni, vagyis a drágább modellek közül választani.

Előfordulhat ugyanis, hogy a költségvetésünket szem előtt tartva elégedetten visszük haza az olcsóbb kategóriás gépet, majd idővel rádöbbenünk, hogy a laptop burkolata kevésbé ellenálló, hamar megreped, esetleg nem futnak rajta a megfelelően a legújabb játékok. Éppen ezért inkább az ár/érték arányt vegyük figyelembe kizárólag az ár helyett. 

3. Új vagy használt számítógép / laptop?

Az általunk kínált felújított, használt számítógépek és laptopok világmárkák (HP, Dell, Lenovo) üzleti kategóriás gépei, melyeket pár évnyi használat után lecseréltek a nagyvállalatok. Ezek a cégek ugyanis megtehetik, hogy mindig a legújabb technológiát használják, és gyakran cseréljék munkaeszközeiket. Az általuk használt számítógépek aztán többlépcsős ellenőrzésen, tisztításon és szükség esetén alkatrészcserén estek át, azaz felújításra kerültek. Ezt követően hozták őket ismét forgalomba.

Az eredeti ár töredékébe (akár az új ár felébe) kerülnek. Felújított, használt üzleti laptopot már 100 000 forint alatt is kaphatunk, míg egy új üzleti laptop ára gyakran 300 000 forint fölött kezdődik. Ugyanakkor egy átlagos fogyasztónak szánt géppel ellentétben sokkal időtállóbak, mert strapabíróbb anyagokból készülnek, és eleve napi 8-24 órás használatra gyártották őket.

Mindemellett felújított gépekhez olcsóbban juthatunk hozzá eredeti operációs rendszerhez is (50 000 Ft helyett már 10 000 forint alatt), mert a Microsoft is támogatja ezeknek a gépeknek az újraélesztését. (Microsoft Registered Refurbisher program)

Ezenkívül rengeteg olyan megoldással is rendelkeznek, amelyek kényelmesebbé teszik a használatukat. Ilyen pl. a billentyűzet alatti LED-világítás, ami éjszakai pötyögésre is lehetőséget ad, vagy a trackpoint gomb, amely könnyebb és gyorsabb navigálást biztosít. Kijelzőjük többnyire matt és tükröződésmentes.

Kialakításuknak hála időtállóbbak, megbízhatóbbak, biztonságosabbak, mint a hagyományos gépek. Mivel használt gépekről van szó kisebb karcok előfordulhatnak rajtuk (ami persze az árukban is lecsapódik) és kevésbé designosak, mint a legmodernebb notebookok. 

Az új számítógép vásárlása mellett főképp az szól, hogy előttünk még senki sem használta. Vadonatúj, nincsenek rajta semmilyen sérülések, esetleg karcok. Külsőre vékonyabbak, gyakran a feketén és a szürkén kívül más színekben is beszerezhetőek. Sok esetben könnyebbek üzleti társaiknál, mivel szinte kizárólag kevésbé ellenálló műanyag burkolattal készülnek.

Az általunk kínált felújított, használt üzleti számítógépekre és laptopokra két év garanciát és ingyenes szállítást biztosítunk!

felújított, használt hp laptop

4. Válasszunk kinézet alapján?

Szempont lehet még a már említett designos külső, az átlagostól eltérő szín, vastagság, illetve a robosztus kialakítás. Mindenesetre nem árt figyelembe venni azt, hogy milyen környezetben tervezzük használni a gépet. Egy ipari gyártósor mellett elég furcsán mutatna egy cuki kis piros laptop, míg egy divattervező kezében pedig nehezen tudnánk elképzelni egy robosztus vállalati laptopot.

A képernyőméret tulajdonképpen meghatározza a készülék súlyát is. Ha gyakran utazunk vagy folyton hozzuk-visszük magunkkal a laptopunkat munkába vagy iskolába, ez a szempont kiemelten fontos lehet. Könnyűnek a 2 kg alatti gépeket szokás nevezni, ugyanakkor már találunk a piacon ultrakönnyű 1 kg alatti ultrabookok is.

HP és Dell laptopok

5. Műszaki paraméterek alapján 

A processzor típusa szerint

A processzor a számítógép adatfeldolgozó része, amely a leginkább befolyásolja gépünk teljesítményét. 

Nálunk az Intel processzorai a legkedveltebbek és a legelterjedtebbek. Hétköznapi használatra (internetezés, videók nézése, dokumentumszerkesztés) elegendő lehet akár egy későbbi generációs Pentium is. Ha ennél többre szeretnénk használni a számítógépet (képszerkesztésre, egyszerűbb játékok futtatása, munkára), akkor érdemes i3-as vagy i5-ös processzorban gondolkodnunk. 

Az i7-es és i9-es processzorok a legerősebbek, nagyobb rendszerigényű programok futtatásához vagy játékokhoz mi ezeket ajánljuk.

A meghajtó típusa szerint 

A merevlemezen (hard disc drive / HDD) tároljuk az adatainkat. A HDD a klasszikus megoldást jelenti, újabb típusa a sokkal gyorsabb megoldást jelentő szilárdtest meghajtó (solid state drive / SSD).

Az SSD meghajtón az adatok elérési ideje gyakorlatilag szinte nulla. Ez érezhetően gyors programbetöltést tesz lehetővé. 

A hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben a szilárdtest meghajtókban (SSD) nincs mozgóalkatrész, így a működésük hangtalan, nem melegszenek és alacsonyabb a fogyasztásuk is. További előnyük a merevlemezekkel szemben, a jóval könnyebb súly, amely notebookok esetében igencsak kedvező!

A HDD nagy mennyiségű (akár több terabájtnyi) adat raktározását teszi lehetővé, ugyanakkor lassabban olvasható, mint az SSD. 

Ha tehát komolyabb programok futtatását tervezzük a gépen, vagy játszani szeretnénk rajta, akkor döntsünk az SSD mellett. Amennyiben beérjük az átlagsebességgel, de nagyobb a tárhelyigényünk, akkor maradjunk a HDD-nél.

Akkumulátor üzemidő alapján

Az akkumulátor üzemidő arra ad választ, hogy mennyi ideig bírja egyetlen töltéssel a laptop. Ha sokat utazunk, esetleg tárgyalások során hosszabb prezentációkat tartunk, akkor erre a paraméterre különösen megéri odafigyelnünk. Ki szeretne egy hosszú repülőút előtt, után vagy közben gép nélkül maradni, vagy beégni prezentálás közben, mert idő előtt lemerül a laptopja?

6. Szoftverek 

A közhiedelemmel ellentétben a számítógépeknek/laptopoknak nem alaptartozéka az operációs rendszer (Windows), a Microsoft Office irodacsomag (Word, Excel, Powerpoint) és a vírusirtó. Ezek általában külön vásárolhatók meg hozzá. 

Nálunk minden használt, felújított számítógéphez és laptophoz kedvező áron vásárolhatsz eredeti Windows operációs rendszert.

Egyéb szempontok

A felsoroltakon kívül szempont lehet még az, hogy milyen portok (csatlakozók) vannak a számítógéphez, van-e DVD meghajtó benne, numerikus-e a billentyűzete és még sorolhatnánk.

Ha a fenti szempontokat figyelembe veszed a számítógép vásárlásakor, akkor sok idegeskedést és pénzt is megspórolhatsz magadnak. Dönts okosan és nézd meg használt, felújított üzleti laptop és számítógép-kínálatunkat!

Tanácsra van szükséged?

Amennyiben kérdésed van, fordulj hozzánk bátran! Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre a Neked legmegfelelőbb gép kiválasztásában.

Ne feledd, hogy a kiszemelt laptophoz vagy PC-hez kérheted előre telepített szoftvercsomagunkat, vagy kedvező áron kínált, legális Windows operációs rendszert is!

Tekintsd meg kínálatunkat:

Felújított, használt laptop kínálatunk →

Felújított, használt számítógépek →

Felújított, használt monitorok →