„Nem félek a számítógépektől, a hiányuktól félek.“ – jegyezte meg találóan Isaac Asimov.

Manapság bizony vagyunk ezzel így egy páran. El sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük. De mi van akkor, ha lerobban a gépünk és újra van szükségünk? Ki kell tudnunk választani a megfelelőt. Ehhez nyújtunk segítséget a továbbiakban.

1. Mire fogjuk használni?

A legfőbb szempont mindenképpen az, hogy mire fogjuk használni a számítógépet. Ha a nagyinak veszünk PC-t, hogy skypolhasson a külföldön dolgozó unokáival, akkor nem kell egy csúcskategóriás gamer (játékokra optimalizált) gépre költenünk. Ugyanúgy a gamer tininek sem szúrhatjuk ki a szemét egy ezeréves laptoppal, melyen nem futtathatók a legújabb lövöldözős játékok.

Szórakozásra

Ha kifejezetten csak szórakozásra, internetezésre vennék számítógépet (pl. a nagyinknak), akkor elég egy egyszerű alapmodellt választanunk. Arra, hogy filmet nézzünk a youtube-on, facebook-ozzunk vagy szöveget írjunk a Word-ben tökéletesen alkalmas egy alapkategóriás darab.

Filmnézéshez, internetezéshez, egyszerűbb feladatokhoz egy elegendő lehet egy Core 2 Duo processzorral és 4 giga DDR3 RAM-mal felszerelt számítógép is.

Munkára

Ha dolgozni is szeretnénk a gépen, érdemes erősebb processzorral, több memóriával felszerelt gépet választanunk. Például a Photoshop, az AutoCad és a különféle rajzolóprogramok már nagyobb teljesítményt (erős processzort, több memóriát) kívánnak meg. Továbbá ne hagyjuk figyelmen kívül a tárhely mennyiségét sem, illetve meghajtó típusát. A gyorsaságot egy szilárdtest meghajtóval (SSD) még tovább fokozhatjuk. 

Fontos szempont lehet az is, hogy vásárlás előtt figyelembe vesszük azt is, hogy a gépet milyen munkakörnyezetben szeretnénk használni. Műhelyekbe, ipari környezetbe ajánlatos strapabíró burkolatú és ütésálló szerkezetű notebookot választani. Az ellenálló burkolat jól jöhet azok számára is akik gyakran utaznak, ugyanis a notebook hosszú távon jobban ellenáll az utazás viszontagságainak.

Játékra

Ha a legújabb játékokat szeretné játszani a gyerek a gépén, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az erre a célra vásárolt számítógépek a legkomolyabbak és ezáltal a legdrágábbak is, ugyanis a játékok élvezhetősége és a vizuális élmény nagyban függ attól, mennyire gyors a gép, mennyire erős a grafikus kártya vagy épp milyen a gép hűtése. Ki akarna egy pörgős akciójátékot végigszenvedni egy kis teljesítményű, döcögős masinán? Egy ilyen gépnél a grafikus kártya mellett egy erősebb (Intel i5 vagy újabb) processzorra, SSD-re és extra (min. 8GB DDR3) memóriára is szükség van.

Tipp: Minden programnak van egy minimális és egy ajánlott rendszerigénye, melyről a gyártó oldalán tájékozódhatsz. Így könnyedén megállapítható, hogy a futtatni kívánt szoftverekkel (programokkal) megbirkózik-e gépünk.

2. Ár

Amennyiben pontosan tudjuk, hogy mennyi pénzt szánunk a számítógép beszerzésére, alaposan leszűkíthetjük a szóba jövő gépek körét. De jobb lesz már most tisztázni, hogy 100 000 forintért nehezen kapunk egy igazán ütős gamer (játékokra optimalizált) gépet, illetve feleslegesen költenénk 200 000 forintot egy csupán szórakozásra használt számítógépre.

Nagyjából ennyibe kerül egy számítógép/laptop cél szerinti bontásban:

Szórakozásra: 75 000 – 180 000 Ft-ig

Munkára: 180 000 – 330 000 Ft-ig

Játékra: 330 000 Ft-tól 

Az árkülönbség az egyes kategóriákon belül az adott gép felszereltségétől (pl. processzor, SSD, memória, grafikus kártya) függ. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy jobban megéri a kategóriákon belül is inkább a minőségre szavazni, vagyis a drágább modellek közül választani.

Előfordulhat ugyanis, hogy a költségvetésünket szem előtt tartva elégedetten visszük haza az olcsóbb gépet. Majd idővel rádöbbenünk, hogy a notebook burkolata megrepedezik, hűtőrendszere gyorsan beporosodik, esetleg nem futnak rajta a legújabb játékok. Éppen ezért inkább az ár/érték arányt vegyük figyelembe kizárólag az ár helyett.

3. Új vagy felújított számítógép

A felújított számítógépek és laptopok világmárkák (HP, Dell, Lenovo) üzleti kategóriás gépei, melyeket pár évnyi használat után lecseréltek a nagyvállalatok. Mindezt annak ellenére, hogy még „nem járt le a szavatosságuk“, továbbra is remekül működtek. 

Ezek a cégek ugyanis megtehetik, hogy mindig a legújabb technológiát használják, és gyakran cseréljék munkaeszközeiket. Az általuk használt számítógépek aztán többlépcsős ellenőrzésen, tisztításon és szükség esetén alkatrészcserén estek át, azaz felújításra kerültek. Ezt követően hozták őket ismét forgalomba.

Az eredeti ár töredékébe kerülnek. Felújított üzleti laptopot már 100 000 forint alatt is kaphatunk, míg egy új üzleti laptop ára 330 000 Ft-nál kezdődik. Ugyanakkor egy átlagos fogyasztónak szánt géppel ellentétben sokkal időtállóbak, mert strapabíróbb anyagokból készülnek és eleve napi 8-24 órás használatra gyártották őket. Mindemellett felújított gépekhez olcsóbban juthatunk hozzá operációs rendszerekhez is (50 000 Ft helyett már 10 000 forint alatt), mert a Microsoft is támogatja ezeknek a gépeknek az újraélesztését. 

Ezenkívül rengeteg olyan megoldással is rendelkeznek, amelyek kényelmesebbé teszik a használatukat. Ilyen pl. a billentyűzet alatti LED-világítás, ami éjszakai pötyögésre is lehetőséget ad vagy a trackpoint gomb, amely könnyebb és gyorsabb navigálást biztosít, vagy a tükröződésmentes, matt kijelző.

Kialakításuknak hála időtállóbbak, megbízhatóbbak, biztonságosabbak, mint a hagyományos gépek. Mivel használt gépekről van szó kisebb karcok előfordulhatnak rajtuk (ami persze az árukban is lecsapódik) és kevésbé designosak, mint a legmodernebb notebookok. 

Az új számítógép vásárlása mellett főképp az szól, hogy előttünk még senki sem használta. Vadonatúj, nincsenek rajta semmilyen sérülések, esetleg karcok. Külsőre vékonyabbak, gyakran a feketén és a szürkén kívül más színekben is beszerezhetőek. Sok esetben könnyebbek üzleti társaiknál, mivel szinte kizárólag kevésbé ellenálló műanyag burkolattal készülnek.

Az általunk kínált felújított üzleti gépekre két év garanciát és 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalunk!

4. Kinézet alapján

Szempont lehet még a már említett designos külső, az átlagostól eltérő szín, vastagság, illetve robosztus kialakítás. Mindenesetre nem árt figyelembe venni azt, hogy milyen környezetben tervezzük használni a gépet. Egy ipari gyártósor mellett elég furcsán mutatna egy cuki kis piros laptop, míg egy divattervező kezében pedig nehezen tudnánk elképzelni egy robosztus vállalati laptopot.

A képernyőméret tulajdonképpen meghatározza a készülék súlyát is. Ha gyakran utazunk vagy folyton hozzuk-visszük magunkkal a laptopunkat munkába vagy iskolába, ez a szempont kiemelten fontos lehet. Könnyűnek a 2 kg alatti gépeket szokás nevezni, ugyanakkor már találunk a piacon ultrakönnyű 1 kg alatti notebookokat is.

5. Műszaki paraméterek alapján 

A processzor típusa szerint

A processzor a számítógép adatfeldolgozó része, amely a leginkább befolyásolja gépünk teljesítményét. 

Nálunk az Intel processzorai a legkedveltebbek és a legelterjedtebbek. Hétköznapi használatra (internetezés, videók nézése, dokumentumszerkesztés) elegendő lehet akár egy későbbi generációs Pentium is. Ha ennél többre szeretnénk használni a számítógépet (képszerkesztésre, egyszerűbb játékok futtatása, munkára), akkor érdemes I3-as vagy I5-ös processzorban gondolkodnunk. 

Az I7-es és I9-es processzorok a legerősebbek, nagyobb rendszerigényű programok futtatásához vagy játékokhoz mi ezeket ajánljuk.

A meghajtó típusa szerint 

A merevlemezen (hard disc drive / HDD) tároljuk az adatainkat. A HDD a klasszikus megoldást jelenti, újabb típusa a sokkal gyorsabb megoldást jelentő szilárdtest meghajtó (solid state drive / SSD).

Az SSD meghajtón az adatok elérési ideje gyakorlatilag szinte nulla. Ez érezhetően gyors programbetöltést tesz lehetővé. 

A hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben a szilárdtest meghajtókban (SSD) nincs mozgóalkatrész, így a működésük hangtalan, nem melegszenek és alacsonyabb a fogyasztásuk is. További előnyük a merevlemezekkel szemben, a jóval könnyebb súly, amely notebookok esetében igencsak kedvező!

A HDD nagy mennyiségű (akár több terabájtnyi) adat raktározását teszi lehetővé, ugyanakkor lassabban olvasható, mint az SSD. 

Ha tehát komolyabb programok futtatását tervezzük a gépen, vagy játszani szeretnénk rajta, akkor döntsünk az SSD mellett. Amennyiben beérjük az átlagsebességgel, de nagyobb a tárhelyigényünk, akkor maradjunk a HDD-nél.

Akkumulátor üzemidő alapján

Az akkumulátor üzemidő arra ad választ, hogy mennyi ideig bírja egyetlen töltéssel a laptop. Ha sokat utazunk, esetleg tárgyalások során hosszabb prezentációkat használunk, akkor erre a paraméterre különösen megéri odafigyelnünk. Ki szeretne egy hosszú repülőút előtt, után vagy közben gép nélkül maradni vagy beégni prezentálás közben, mert idő előtt lemerül a notebookja?

6. Szoftverek 

A közhiedelemmel ellentétben a számítógépeknek/laptopoknak nem alaptartozéka az operációs rendszer (Windows), a Microsoft Office irodacsomag (Word, Excel, Powerpoint) és a vírusirtó. Ezek általában külön vásárolhatók meg hozzá. 

A Windows 10 Home az átlagfelhasználóknak készült. Új számítógéphez vásárolva 40 000 Ft-ba kerül, felújított géphez beszerezve 9 490 Ft. Ehhez képest a Windows 10 Pro-t elsősorban vállalatoknak szánta a Microsoft. Új számítógéphez 45 000 Ft-ért kapjuk meg, míg a felújítotthoz csupán 17 590 Ft-ért.

Egyéb

A felsoroltakon kívül szempont lehet még az, hogy milyen portok (csatlakozók) vannak a számítógéphez, van-e DVD meghajtó benne, numerikus-e a billentyűzete és még sorolhatnánk.

Ha a fenti szempontokat figyelembe veszed a számítógép vásárlásakor, akkor sok idegeskedést és pénzt is megspórolhatsz magadnak. Dönts okosan és nézd meg business class notebook- és számítógép-kínálatunkat!

Tanácsra van szükséged?

Amennyiben kérdésed van fordulj hozzánk bátran! Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre a Neked legmegfelelőbb gép kiválasztásában.

Ne feledd, hogy a kiszemelt notebookhoz vagy PC-hez kérheted előre telepített szoftvercsomagunkat, vagy kedvező áron kínált, legális Windows operációs rendszert is!

Tekintsd meg kínálatunkat:

Notebook kínálatunk →

Számítógépek →

Monitorok →