Kínai tudományos projektből világmárkává – Lenovo 

Tudományos kezdetek

1984 novemberében 11 kínai tudós (tervezőmérnök) nagyot álmodott. Liu Chuanzhi vezetésével és a Kínai Tudományos Akadémia támogatásával céget alapítottak, amely a kezdetekben TV-k behozatalával és értékesítésével, majd külföldről behozott számítógépek értékesítésével és telepítésével próbálkozott, mérsékelt sikerrel.

Elméleti szakemberek lévén bele kellett tanulniuk a vállalkozásba és meg kellett érteniük, hogy nem elég pusztán a jó termék. Volt idő, mikor a munkatársak tömegközlekedés helyett inkább gyalog jártak be dolgozni, hogy ezzel is csökkentsék a költségeket, illetve minden tőkét a cégre tudjanak fordítani.

Legend - a saját márka

A TV-import bukása után végül 1990-ben saját márkás számítógépek gyártása mellett döntöttek, melyek meghozták a várva várt sikert. A céget ekkor már Legend néven jegyezték, s rekordidő alatt piacvezetővé vált a számítógép-gyártásban Kínában. Röpke 8 év elteltével elérték az 1 000 000 legyártott PC-t és ázsiai egyeduralomra törtek.

Lenovo, avagy a nemzetközi térhódítás

Mikor a 2000-es évek elején már kicsinek bizonyult számukra Ázsia, nemzetközi terjeszkedésre készültek. Ennek első lépéseként 2003-ban a Legend márkanevet óriási marketingkampánnyal megtámogatva Lenovo-ra változtatták. Meghagyták a Legend első két betűjét és hozzátoldották a latin „novo“, vagyis új szót. Tehát a Lenovo tulajdonképpen az új Legend. 

A névváltoztatásra azért is volt szükség, mert az amerikai és a nemzetközi piacokon eléggé elterjedtnek számított a Legend márkanév, így vélhetően meg sem alapíthatta volna a cég az azonos nevű vállalatát az adott országban.

Az IBM PC és a Motorola Mobility bekebelezése

2005-ben zseniális lépésként megvásárolták az IBM PC-gyártó részlegét, mely a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártójává emelte a céget. Emellett megkaparintották a Thinkpad márkát és portfóliójuk tabletek és okostelefonok gyártásával bővült. Ezt követően 2013-tól 2016-ig a világ vezető PC-gyártójává lépett elő a Lenovo.

Okosan felismerték emellett, hogy a mobilkészülékek kezdik háttérbe szorítani a számítógépeket, így 2014-ben megvásárolták a Google-tól a Motorola Mobility-t. 

A cég jelene

Jelenleg a Lenovo PC-ket, szervereket, laptopokat, tableteket, LCD monitorokat és okostelefonokat gyárt. Legismertebb termékei közt találjuk a méltán népszerű, legendás Thinkpad laptopokat  és az IdeaPad Yoga notebook szériát.

ThinkPad

A ThinkPad egy üzleti célokra gyártott legendás notebook széria, mely a tipikus japán ebédhordó dobozra (bento) emlékeztető fekete, szögletes, dobozszerű kinézetéről ismert. Csakúgy mint az említett ebédhordó esetében, a Thinkpad is csak felnyitás után fedi fel tartalmát és igazi arcát. 

A terméket eredetileg az IBM gyártotta, majd a cég bekebelezését követően 2005-től már a Lenovo kínálatát gazdagítja. A ThinkPad-et kipróbálták már az űrben is és egészen 2003-ig az ez volt az egyetlen laptop, melynek használatát engedélyezték a Nemzetközi Űrállomáson.

A strapabíró design-nak, az értékállóságnak és az elérhető pótalkatrészeknek köszönhetően a ThinkPad-ek különösen népszerűek mind az üzleti felhasználók, mind a gyűjtők, techfan-ok és a profi felhasználók körében. Újításaik közé tartozik a trackpoint és a billentyűzet alá beépített LED világítás, valamint a zajmentesen működő, nagy hatásfokú hűtőrendszer is.

A ThinkPadek tervezése során kiemelt figyelmet fordítanak a felhasználói visszajelzésekre, így ennek megfelelően a kiforrott formaterv és ergonómikus kialakítás rendkívül kényelmes használatot biztosít.

A legtöbb modellen 180 fokban kihajtható, tükröződésmentes kijelzőt találunk, amely még sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé.

Érdekesség, hogy a hűtőrendszer ventillátor-szárnyainak alakját baglyok szárnytollainak formájáról mintázták, ezáltal a működése szinte hangtalan.

További érdekesség, hogy a ThinkPadek megfelelnek a szigorú MIL-SPEC katonai szabványoknak is teherbírásuk, tartósságuk és minőségük alapján. Megbízhatóan működnek magas vagy alacsony hőmérsékleten, ellenállnak a rázkódásnak és a nyomásváltozásoknak is.

A strapabíró burkolat alatt egy különlegesen megmunkált fémváz, ún. rollcage védi a gép belsejét.

ThinkCentre

A ThinkCentre egy üzleti felhasználók számára gyártott asztali számítógép széria, melyet kezdetben szintén az IBM gyártott. A ThinkPad-hez hasonlóan 2005-től viszont már a Lenovo márkacsalád tagja.

Jellemzően közepes vagy nagyteljesítményű processzorral és diszkrét grafikus kártyával rendelkeznek, valamint több monitor csatlakoztatható hozzájuk. A robosztus ház számos bővítési lehetőséget és csatlakozót kínál, így tetszőlegesen változtatható az alapkonfiguráció.

A szellőzőrendszer kialakításának hála a ThinkCentre számítógépek belsejébe jelentősen kevesebb por jut, mint a hagyományos PC házakba.

Tanácsra van szükséged?

Amennyiben kérdésed van fordulj hozzánk bátran! Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre a Neked legmegfelelőbb gép kiválasztásában.

Ne feledd, hogy a kiszemelt notebookhoz kedvező áron kínálunk, legális Windows operációs rendszert is!

Tekintsd meg Lenovo kínálatunkat:

Lenovo notebook kínálatunk →

Lenovo számítógép kínálatunk →