Valljuk be, kevés idegesítőbb dolog van egy belassult számítógépnél vagy laptopnál. Egy zakatoló merevlemez, a hosszú percekig tartó betöltési idő, az örökkévalóságnak tűnő váltás egyik programról a másikra... A listát még hosszasan sorolhatnánk.

Rövid bejegyzésünkben összeszedtünk három tippet, amivel könnyedén (és pénztárcánkat is megkímélve) felturbózhatjuk öregebb berendezéseinket is. Kapcsoljunk rá!

ssd és memória modul dell notebookkal

1. Váltsunk SSD meghajtóra!

A legmarkánsabb, azonnal érezhető sebességbeli növekedést egy SSD meghajtóval érhetjük el. Egy régebbi notebookkal vagy PC-vel is szinte csodát művel a villámgyors adatátviteli sebesség, amely messze gyorsabb mint a hagyományos merevlemezeké (HDD). Az SSD meghajtón az adatok elérési ideje gyakorlatilag szinte nulla. Ez érezhetően gyors programbetöltést tesz lehetővé. Számítógép esetében legjobb, ha elsődleges meghajtóként SSD-t használunk és erről futtatjuk az operációs rendszert, míg az adattárolásra egy nagyobb tárolókapacitású hagyományos merevlemezt (HDD-t) használunk.

A hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben a szilárdtest meghajtókban (SSD) nincs mozgóalkatrész, így a működésük hangtalan, nem melegszenek és alacsonyabb a fogyasztásuk is. További előnyük a merevlemezekkel szemben, a jóval könnyebb súly, amely notebookok esetében igencsak kedvező!

Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk, hogy notebookodat vagy számítógépedet SSD meghajtóval szereljük fel. Ezt a termék aloldalán van lehetőséged kiválasztani, vagy a komponensek aloldalon külön megrendelni.

2. Növeljük a memória (RAM) mennyiségét!

Alapvetően a legtöbb feladatra egy 4GB-os RAM modul elegendő, amennyiben viszont a böngészőben több weboldalt is megnyitunk egyidejűleg, vagy egyszerre több programot futtatunk, hamar elérhetjük a korlátait. Gépünk lyenkor rendszerint érezhető belassulással vagy "szaggatással" finoman jelzi, hogy neki ez már sok lesz... 

Ezen szerencsére könnyen és gyorsan segíthetünk, ha a memória mennyiségét nagyobbra bővítjük. Az optimális működéshez 8GB RAM tökéletesen elegendő. Ekkora mennyiséggel, általános használat mellett kényelmesen megfér egy Windows 10 és egy korszerű antivírus szoftver, valamint a játékok is simábban futnak (megfelelő grafikuskártyával). Ennél nagyobbra (16GB / 32GB) csak abban az esetben érdemes fejleszteni, ha szerkesztőprogramokat (grafikai szoftverek, videoszerkesztők), vagy igényesebb játékokat is szeretnénk futtatni.

Idővel a programoknak már nem lesz elég ez a mennyiség, így pár év múlva ismét érdemes lesz beruházni egy bővítésbe, jelenleg viszont a legtöbb feladatra a 8 gigányi mennyiség megfelelő.

Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk, hogy notebookodat vagy számítógépedet több memóriával szereljük fel. Ezt a termék aloldalán van lehetőséged kiválasztani, vagy a komponensek aloldalon külön megrendelni.

3. Tartsuk tisztán a rendszerünket!

Számtalanszor hallottuk már, mégis a legtöbben figyelmen kívül hagyjuk ezt az egyszerű (és ingyenes!) szabályt. Kizárólag megbízható forrásból származó és valóban hasznos alkalmazásokat telepítsünk, és rendszeresen ellenőrizzük a telepített szoftverek listáját is. Ezt könnyedén megtekinthetjük a futó programok listájában. Néhány óvatlanul telepített alkalmazás, plugin vagy kiegészítő a háttérben dolgozva felélheti a gép kapacitását. (ugye mindenki emlékszik a böngészők "search bar" kiegészítőire...)

Válasszunk megbízható, naprakész antivírus szoftvert (ESET), így könnyedén kivédhetjük a kártékony alkalmazásokat, amelyek lassíthatják gépünket. Tapasztalataink szerint a leghatékonyabb, legkevesebb erőforrást igénylő antivírusokat az ESET-nek köszönhetjük.

Válasszunk korszerű operációs rendszert (Windows 10), amelyet rendszeresen frissítünk.

Ezekkel a tippekkel jelentősen megnövelhetjük gépünk teljesítményét és akár évekkel tovább használhatjuk őket. Amennyiben kérdésed van termékeinkről vagy kiegészítőinkről fordulj hozzánk bizalommal az info@felujitottpc.hu címen!

felújított laptopok 2 év garanciával