Mi is az a felújított, használt business laptop?

A neves gyártók, mint pl. a Dell, HP vagy Lenovo is alapvetően két kategóriába sorolják termékeiket. Az első az otthoni felhasználásra szánt, az ún. fogyasztói laptopok, a másik pedig a vállalati, vagy üzleti célokra készült “business class” besorolású laptopok. A két kategória között óriási eltérések vannak, nemcsak árban, de minőségben, tartósságban is.

felújított business class notebookok. www.felujitottpc.hu

Miért drágábbak, mint az otthoniak?

A két kategória közti legszembetűnőbb különbség az ár. Az új business laptopok ugyanis gyakran, akár háromszor annyiba kerülnek újonnan, mint a fogyasztói kategóriás társaik. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is kerülnek jóval többe ezek a készülékek, ha paramétereik első ránézésre szinte megegyeznek a fogyasztói laptopokéval?

A válasz egyszerű. A két kategória közti legszembetűnőbb különbség az ár. Ez nemcsak a felhasznált anyagokban és a kiforrott, megbízhatóan működő alkatrészekben mutatkozik meg, hanem a páratlanul hosszú élettartamban is.

A vállalatok számára kiemelten fontos az üzembiztonság, valamint az, hogy a laptopok a beszerzések közti időszak alatt (tehát minimum 5 év) végig kifogástalanul működjenek. A business class laptopokat ennek megfelelően prémium minőségű, ellenálló anyagokból szerelik össze, gyakran alumínium-, magnézium- vagy más fémburkolattal vonják be.

felújított business class notebook és számítógép. www.felujitottpc.hu

Ezeket a berendezéseket napi 8-24 órás munkavégzésre tervezték. Hűtésük és kialakításuk is ennek megfelelően magas hatásfokkal üzemel, így élettartamuk évekkel hosszabb.

A teljesítményük gyakran megegyezik a consumer class laptopokéval. Ez azért van így, mert a business class gépekbe többnyire a már bevált és kiforrott  technológiákat, a legmegbízhatóbb processzorokat és komponenseket, akkumulátorokat szerelik, hogy azok éveken át kifogástalanul működjenek.

A dizájn nem minden…

A fogyasztói laptopokat az áruk mellett a színes, vékony és trendi dizájnnal teszik eladhatóvá.

A business class gépekre ezzel szemben a konzervatívabb, letisztult és egyben praktikus dizájn a jellemző, amely nemcsak a használhatóságot, hanem a hosszú élettartamot és az elegáns megjelenést szolgálja. A fogyasztói laptopokkal ellentétben, az üzleti laptopok prémium minőségű anyagokból készülnek. Robosztusak, ellenállóbbak és a kivitelezésükben egyaránt magasabb kategóriát képviselnek. A gondos tervezésnek és anyagminőségnek köszönhetően a legtöbb modell ütés-, folyadék- és cseppálló.

Az üzleti modelleken a külső burkolat alatt általában különleges, térhálós fémszerkezet (rollcage) védi a gép belsejét. 

A fogyasztói laptopok esetében a gyártók épp az anyagokon spórolnak. Ezért fordulhat elő az, hogy az újonnan 150 ezer forintos vékony, színes laptopok már 1-2 év után elhasználódnak. Burkolatuk könnyedén megrepedhet, hűtőrendszerük hamar beporosodik és túlmelegszik, a kijelzőt tartó pántjaik kilazulnak vagy egyszerűen eltöredeznek.

Extrák

Az üzleti laptopokon számos extra funkcióval találkozhatunk. Ilyen például az ujjlenyomat-olvasó, az ergonomikus kivilágított billentyűzet, a dokkoló csatlakozó, a SmartCard olvasó, a HDMI, a kifordítható kijelző vagy az extra sok USB csatlakozó. Ezeket az extrákat egy fogyasztói laptopon csak elvétve találhatjuk meg.

felújított business class notebook és számítógép. www.felujitottpc.hu

Fontos kiemelni, hogy a business laptopok tervezésénél a gyártók figyelembe veszik azt is, hogy a munkavégzés nem csak irodai környezetben történhet, hanem gyakran poros, ipari környezetben, esetleg építkezéseken vagy akár természetben is. Ezért a business laptopok hűtése és szigetelése is ennek megfelelően lett kialakítva, így a túlmelegedéstől még extrém körülmények között sem kell tartanunk. Ráadásul a business class gépek hűtőrendszere általában halkabb, mint a fogyasztói laptopoké.

Néhány business laptop modell olyannyira strapabíró, hogy a nemzetközi űrállomáson is használják. (pl. Lenovo ThinkPad széria)

A masszív szerkezet mellett az üzleti laptopok merevlemezeit különleges gyorsulásmérő és mozgásérzékelő rendszer is védi. Ez a kritikus pillanatban (pl. leejtéskor) leállítja a merevlemez mozgó alkatrészeit, így adataink biztonságban maradnak. Az újabb modelleket már mozgó alkatrész nélküli SSD adattárolóval készítik, ami amellett, hogy sokkal gyorsabb a hagyományos merevlemeznél, energiatakarékosabb és könnyebb is.

A dokkoló szintén egy hasznos és praktikus kiegészítő, amellyel könnyedén csatlakoztathatunk asztali monitort, billentyűzetet, egeret és egyéb perifériákat is business notebookunkhoz. Egy dokkoló segítségével asztali számítógépként használhatjuk laptopunkat, megkímélve ezzel az akkumulátort is. Ez a funkció kifejezetten előnyös, ha fotószerkesztőkkel vagy tervezőszoftverekkel dolgozunk, ugyanis a külsőleg csatlakoztatott nagyobb felbontású monitor megkönnyíti a munkavégzést. 

felújított business class notebook és számítógép. www.felujitottpc.hu

Emellett a business class laptopok kijelzői szinte kivétel nélkül tükröződésmentesek, így akár napsütésben vagy éjszaka is zavartalanul dolgozhatunk rajtuk.

Előnyök és hátrányok

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a fogyasztói (consumer class) kategória és az üzleti (business class) kategória előnyeit, ill. hátrányait is.

Consumer class

Business class

napi 1-2 órás használatra

napi 8-24 órás használatra

gyenge anyagminőség

kifogástalan anyagminőség és kidolgozás

hamar kopó felület, gyenge pántok

strapabíró műanyag, magnézium- vagy alumínium burkolat

1-3 év élettartam

5-10 év élettartam

nem bírják a rázkódást

masszív ütés- és hőálló szerkezet

kevés extra funkció

sok extra funkció

nehezen beszerezhető pótalkatrészek

pótolható alkatrészek, könnyebb szervizelhetőség

kevésbé értékálló

értékálló

hamar túlmelegszenek

hatékony hűtőrendszer

alacsony ár

magasabb ár

 

Kinek ajánljuk?

A business class gépeket elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek fontos, hogy a gép megbízhatóan bírja a hosszú, folyamatos munkavégzést. Szintén kiváló választás vállalatok számára, illetve azok számára, akik munkájukat időnként “terepen” vagy poros környezetben végzik.

Egyetemistáknak, diákoknak és utazóknak egyaránt javasoljuk ezeket a gépeket. Egy fogyasztói laptopokhoz képest masszív szerkezetük sokkal tovább ellenáll az állandó használatból adódó kopásnak és jobban bírja az utazás, ingázás viszontagságait.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tükröződésmentes kijelzőnek hála napsütésben, illetve sötétben is kényelmesen használhatók. Az akkumulátorok bővíthetősége jóval hosszabb üzemidőt tesz lehetővé.

Ugyan a használatból adódóan ezek a berendezések nem teljesen karcmentesek, a szakszerű felújításnak és tisztításnak hála mégis tökéletesen üzemképesek.

Termékeinkre két év garanciát vállalunk!

Tanácsra van szükséged?

Amennyiben kérdésed van termékeinkkel kapcsolatban fordulj hozzánk bátran! Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre a Neked legmegfelelőbb gép kiválasztásában.

Ne feledd, hogy a kiszemelt laptophoz kérheted előre telepített szoftvercsomagunkat, vagy kedvező áron kínált, legális Windows operációs rendszert is!

Tekintsd meg kínálatunkat:

Business class laptopok →

Business class számítógépek →